Skip to main content

Lezingen

Kies één van de mogelijke onderwerpen of wilt u een specifieke lezing?

onderwaterinleiden stadsgrachten waterplanten aafOrganiseert u een conferentie over stadswater en ontbreekt er nog een spreker die enthousiast kan vertellen over de verbindingen die ik legde tussen gemeente, ondernemers en bewoners? Dan ben ik uw spreker!

Of vallen er in uw stad katten om onverklaarbare redenen bij bosjes in het water en komen ze er niet meer uit? Dan kan ik na 10 jaar ervaring als projectleider van Kat uit de Gracht uitgebreid vertellen over de oorzaken, voorzorgsmaatregelen en oplossingen.

Ten slotte deel ik graag vol overgave mijn kennis over de combinatie van 4 succesvolle Leidse wijkinitiatieven, die inmiddels diverse prijzen hebben gewonnen.

Voor elk wat wil(d)s bij Verkade Stadsgrachten!

Lezing 1

Freediving in de Leidse grachten: adembenemend

De Leidse grachten in Havenwijk-Zuid vergelijk ik graag met het Groot Barrière Rif. Ik hoor je vragen: "Maar ligt het dan niet vol met fietsen en winkelwagens?" Jazeker, maar het Barrière Rif heeft ook scheepswrakken op de bodem liggen en dat levert toch ook de prachtigste plaatjes op?!

Aan de hand van bijzondere foto's en fimpjes neem ik uw publiek mee onder water in Leiden. Maak kennis met zeelt Tout-est-Belle, Snoek-28 en meer dieren die ik de afgelopen jaren van heel dichtbij kon bestuderen, met behulp van de speciale toestemming die ik kreeg om snorkelend de grachten te onderzoeken.

Ook vertel ik over de bijzondere band die bewoners hebben gekregen met hun onderwaterburen voor hun deur.

Freediving is een beproefde methode gebleken om het stadsgrachtenleven te bestuderen: door wat langer mijn adem in te houden en op ooghoogte met de vissen te gaan liggen, ontstaan de mooiste 'gesprekken'!

Lezingen geef ik alleen in Leiden e.o., tenzij vervoer naar elders geregeld kan worden.

Lezing 1

Lezing 2

Kat uit de gracht: kat in het bakkie?

In heel Nederland zijn waterrijke wijken; mét hoge kademuren en steile beschoeiingen. Daar wonen bewoners met hun huisdieren met veel plezier, totdat één van de katten verdrinkt.

Wist je dat katten om wel 16 (!) redenen in het water kunnen vallen? Waarom kan de kat er nergens uit klimmen? En hoe erg zou het zijn als een kind in datzelfde water valt?

Hoe dit probleem op te lossen is - met medewerking van bewoners én instanties - licht ik in deze lezing toe. Ook geef ik voorbeelden van oplossingen waarmee de biodiversiteit in de stadswateren een flinke boost krijgt. Daarmee zijn huisdieren, hun mensen en 'wilde dieren' gebaat.

Lezingen geef ik alleen in Leiden e.o., tenzij vervoer naar elders geregeld kan worden.

Lezing 3

Drie succesvolle wijkinitiatieven voor en door bewoners

In 2009 zetten de Havenwijkbewoners met goedkeuring van en in samenwerking met een aantal instanties Kat uit de Gracht op. Na 10 jaar is het wijkinitiatief vanwege succes opgeheven.

De zoutkistenroute was in 2014 een onderdeel van de Gouden Zwaluw-winnende tentoonstelling Blik onder water in Leiden. De bakken met strooizout geven informatie over het leven in de gracht en maken deel uit van het stadsmeubilair, zonder verstorende borden te zijn.

Onder water in Leiden belicht op vele manieren het soortenrijke leven in de stadswateren. Bewoners zijn de drijvende kracht achter bijzondere waarnemingen, meldingen en ontwikkelingen voor hun deur. Zelf houden ze de grachten schoon en inspireren daarmee ook anderen. De jeugd heeft ogen op steeltjes en kinderen ontdekken dan ook het meeste tijdens een excursie.

In 2021 en 2022 werden weer 4 nieuwe soorten ontdekt, burgemeester Lenferink is ook fan van de zoutkistenroute én we mogen extra zandkisten adopteren langs het Singelpark. Elke zoutkist kost ons gemiddeld 50 uur. Dat extra werk gebeurt vooralsnog pro deo, dus na de lezing hoog tijd om even met de pet rond te gaan bij de aanwezigen!

Lezingen geef ik alleen in Leiden e.o., tenzij vervoer naar elders geregeld kan worden.

Maatwerk 

Voor de aquariumvereniging maakte ik een speciale presentatie, gericht op hun vakgebied

Specifieke lezing gewenst?

Wil je vanuit je vakgebied meer te weten komen over een bepaald onderwerp op deze website? Of wil je dat ik aandacht besteed aan een actuele situatie bij jou in de buurt?

Meld je dan aan voor de grachtenscan. Dat is een telefoongesprek van max. 30 minuten waarin we verkennen wat je probleem is en of ik je kan helpen om dat op te lossen.

Een lezing waarin ik een door jou gekozen onderwerp behandel, kost € 250,00 excl. btw extra. Ik moet hiervoor namelijk extra onderzoek doen.

Lezingen geef ik in 2020 alleen in Leiden e.o.

Een interactieve lezing is vaste prik

Een interactieve lezing krijgt u altijd! Daarbij vindt na de presentatie een energieke uitwisseling tussen het publiek en Aaf plaats.
Deelnemers worden uitgenodigd om zelf een na afloop van de lezing een bonus te doneren via de donatiemodule, al naar gelang hun tevredenheid over de lezing.

Deze bijdrage vloeit terug in bewonersinitiatief Onder water in Leiden. Met de bijdrage worden educatieve middelen bekostigd. Denk aan nieuwe stadsvissen, getekend in aanvulling op de reeds bestaande en voor iedereen toegankelijke digitale Zakgids voor het Zaklampvissen.

Twee brasems, zoals gezien vanaf de kademuur. Welke zou het mannetje zijn, denkt u?

Prijslijst

Overzicht lezingen

  • Lezing van 45 minuten + 15 minuten vraag & antwoord
    € 300,00
  • Lezing van 60 minuten + 15 minuten vraag & antwoord
    € 475,00
  • Lezing van 90 minuten + 15 minuten vraag & antwoord - Deze lezing is met pauze.
    € 695,00
* Alle prijzen zijn exclusief 21% btw en exclusief reiskosten.

Algemene voorwaarden

Voor alle lezingen geldt: je dient een beamer, connectiesnoer voor de laptop en een wit scherm (of een witte muur) paraat te hebben. Ik ben ruim 15 minuten van te voren aanwezig om te testen of de apparatuur werkt met mijn laptop. Indien de apparatuur niet werkt en de lezing niet door kan gaan, ben ik genoodzaakt 75% van de totale kosten alsnog in rekening te brengen.

Lees hier de uitgebreide algemene voorwaarden van Verkade Stadsgrachten.