Kreeftonderzoek
Meerjarig onderzoek
- Sinds 2013 voer ik als projectleider van Onder water in Leiden en het KNNV Project Vissenmonitoring onderzoek uit naar de Amerikaanse rivierkreeften en wolhandkrabben in Leidse wateren.
- In 2020 zijn daar ook een aantal plekken in Leiderdorp en Voorschoten bij gekomen.
- Op die manier zijn de flora en fauna in de stadswateren én het onderhoud in verschillende gemeenten beter met elkaar te vergelijken.
- Duidelijk is dat de kreeften (zowel Procambarus clarkii als Faxonius limosus) dol zijn op de geboden gaten in harde structuren in kademuren en beschoeiingen.
- Indien nodig, bikken ze extra 'woonruimte' uit: boven, onder, naast of achter de structuur.
- Ook de Chinese wolhandkrab kan er wat van: tunnels van een meter lang zijn geen uitzondering, zie ik al snorkelmonitorend.
Huidig onderzoek
- Het zal u niet ontgaan zijn dat de kreeften in het nieuws zijn. Deze aandacht is er gekomen n.a.v. een krantartikel over mijn onderzoekswerk in het Leidsch Dagblad op 12 september 2020.
- Ook op Vroege Vogels wordt er aandacht besteed aan 'kadeschade' door rivierkreeften.
- Daarin beklaagde ik me omdat er niets aan gedaan kan worden i.v.m. de 'beschermde status' die deze exoot nochthans heeft.
- Om in elk geval lokale oplossingen te vinden, voer ik nóg intensiever onderzoek uit in het veld én in de stadsgrachtenaquaria in mijn thuisstad Leiden.
- Bijvoorbeeld naar predatie door natuurlijke vijanden, zoals reiger, meerkoet, fuut en baars. Hoe zijn zij ter vermurwen om deze 'garnaalachtige' lekkernij op te nemen in hun dagelijks menu?
- Het verheugt me zeer dat er in de media eindelijk gesproken wordt over het oprichten van een Taskforce Kreeftenaanpak door de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Ik geef al jaren aan dat de kreeften ontelbaar snel in aantal toenemen, ten koste van de overige stadsnatuur.
Voorbeeld van zo'n kostbare onderzoeksvraag:
Zijn sinkholes toe te schrijven aan uitgebikte ruimten onder de kades? Ik denk van wel, zeker als er nog andere sporen te vinden zijn onder water.
- Zie daarvoor ook de fotoserie hieronder.
Contact?
- Voor gemeenten, waterschappen, sportvissers en kennisinstituten: Vraag een gratis grachtenscan aan om over dit onderwerp en de aanpak van de aquatische plaagdieren verder te praten.
- PERS: Interview of mediavraag? Bekijk eerst deze pagina. I.v.m. een uiterst volle agenda kan ik hieraan n.a.w. geen gehoor geven.